Karaman Ziraat Odası > Haberler > Mehmet Bayram; Gübre ve Mazot Başta Olmak Üzere Devletimiz Desteklerle İlgili Acil Düzenleme Yapmalıdır.

Mehmet Bayram; Gübre ve Mazot Başta Olmak Üzere  Devletimiz Desteklerle İlgili Acil Düzenleme Yapmalıdır.

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet BAYRAM konu ile ilgili yaptığı açıklamada; ‘Artan girdi maliyetlerinden dolayı ürün planlaması yaparken zorlanan  çiftçimizin bir başka sorunuda kiraladıkları tarlaların desteklerini alamamasıdır.

Tarla sahiplerinin, kiracı olan üreticilerimize genellikle destekleri  kendisi almayı şart olarak koştuğu için gübre ve mazot desteklerini alamıyorlar.

Çiftçimiz kiraladıkları arazilere  ürünler ekiyor fakat kiralarken tarla sahibi özellikle mazot gübre  başta olmak üzere desteği kendi alacağını belirtiyor, tarlaya ihtiyacı olan üreticilerimiz zorunlu olarak kabul etmek zorunda kalıyor. Son yıllarda bazı bölgelerde tarla kiraları dekarı 750-1000 tl arası  rakamlara ulaşması nedeniyle kiralık tarla bulmakta zorlanan üreticilerimiz tüm şartları kabul etmek zorunda kalıyor. Özellikle üretimi teşvik etmek için devletimizin vermiş olduğu mazot, gübre, sulama destekleri ve ürün fatura desteklerinden üreticilerimiz yararlanamıyor, bu haksız durumu geçtiğimiz aylarda Ankara ziyaretimizde Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet HASDEMİR’e de ilettik, destekleme ile ilgili üreticilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi büyük önem arzetmektedir.

Yaşanan girdi maliyetlerindeki artışlar nedeniyle  büyük sıkıntılar çeken üreticilerimizin ürettiği ürün karşılığı olan devletimiz tarafından verilen katkıları alamaması kabul edilebilir bir durum değildir.

Üreticilerimiz zorluklar içinde kendileri ekip yetiştiriyor, uğraşıyor, çaba sarfediyor, özellikle bu yıllarda büyük riskler alıyor, ağır borçlara girerek üretim yapıyor, hakkı olan  alın terinin karşılığı olan  destekleri alamadığı için durumu her yıl kötüye gidiyor.

Sonuç olarak örneklersek tarlayı çiftçimiz  ekiyor parayı tapu sahibi alıyor.

Yasal bir düzenleme yapılarak üreticimizin ürettiği ürün bazlı destekler verilmeli, aksi halde zaten yüksek fiyatlar ile tarla kiralayan, üretmek için tarlaya ihtiyaç duyan çiftçimiz bu şartları kabul etmek zorunda kalıyor.

Üretimi teşvik etmek çiftçimizi ayakta tutmak için devletimizin verdiği bu desteklerin zor şartlarda üretim yapan, ülke ekonomisine katma değer üreten çiftçilerimizin bu mağduriyetinin yasal bir düzenleme ile acilen giderilmelisi çiftçimiz adına devletimizden beklentimizdir.’ Dedi.