Karaman Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Karaman Ziraat Odası > Haberler > Mehmet BAYRAM; Enerji Maliyetlerindeki Artışlar, Tarımsal Üretimi Ve Çiftçilerimizi Ciddi Anlamda Olumsuz Etkilemektedir.

Mehmet BAYRAM; Enerji Maliyetlerindeki Artışlar, Tarımsal Üretimi Ve Çiftçilerimizi Ciddi Anlamda Olumsuz Etkilemektedir.

Enerji Maliyetlerindeki Artışlar, Tarımsal Üretimi Ve Çiftçilerimizi Ciddi Anlamda Olumsuz Etkilemektedir.

 Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet BAYRAM konu ile ilgili yaptığı açıklamada;

‘Elektriğe gelen zamlardan sonra konut ve işyerlerine gelen faturalarda %150’ye varan artışlar yeni sezona hazırlık yapan çiftçimizi ciddi anlamda korkutmakta, etkilemektedir.

Bilindiği gibi çiftçimizin kullandığı tarımsal enerji fiyatları 2021 Aralık ayında, “KDV ve diğer kalemler” hariç tek zamanlı alçak gerilim birim fiyatı kilovat saatte 86 kuruş iken, gelen zamla birlikte kilovat saatte 167 buçuk kuruşa yükseldi.

Artan elektrik fiyatları üretimin sürdürülebilirliği için büyük bir tehdit unsuru haline geldi.

Yeni sezona hazırlık yapan çiftçilerimiz konut ve işyeri elektrik faturalarındaki artışları görünce tarımsal sulama sezonunda kullanacağı elektrik faturalarının endişesini taşımaya başladılar.

 Genel olarak bu elektrik fiyatlarıyla üretim yapılamayacağı ön görülmektedir.

Üreticilerimizin verimli bir şekilde üretime devam edebilmeleri için elektrik fiyatları makul düzeye çekilmelidir. Tarım sektörünün stratejik önemi göz önüne alınarak, tarıma pozitif ayrımcılık yapılmalıdır. Elektrikte uygulanmakta olan %18 KDV oranı artan maliyetler karşısında ezilen çiftçilerimiz için %1’e indirilmelidir. Elektrik mutlaka desteklenmeli, tarifede %50’ye varan ciddi bir indirim yapılmalıdır. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız çiftçilerimizin sulamada kullandığı elektriğe yapılan bu zammın düşürülmesi ya da çiftçinin lehine iyileştirilmesi için biran önce çalışmalar başlatmalıdır. Elektrik zamlarına çözüm bulunamazsa çiftçilerimiz üretim yapmakta zorlanacaktır, belki de üretimden vazgeçmek zorunda kalacaktır.

 Sonuç olarak çiftçilerimizi tarlada tutmamız ve üretimin devamlılığını sağlamak, tarımsal üretimi arttırmak için tarımsal üretimde kullanılan elektrik fiyatlarındaki artışa devletimiz bir an önce müdahale etmeli, çiftçilerimize ucuz enerji teminini sağlamalıdır. Üretim yapan üreticilerimize moral verecek yeni destekler açıklanmalıdır.

Girdi maliyetlerindeki afaki artışlar özellikle elektrik, gübre ve mazottaki artışlar nedeniyle çiftçimiz ürün planlaması yapmakta büyük endişe taşımaktadır.

Gerekli müdahaleler yapılmaz ise yaşanan ürün kaybından dolayı ülke olarak ağır faturalar öderiz.’ Dedi.