Karaman Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Karaman Ziraat Odası > Haberler > PANCAR HASADI SIKINTILI BAŞLADI.

PANCAR HASADI SIKINTILI BAŞLADI.

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, geçtiğimiz günlerde başlayan pancar hasadı hakkında açıklama yaptı.

Başkan Bayram, Karaman’ın bu yıl toplam 598.000 ton pancar kotası olduğunu, hasadın belirsizlik ve adaletli olmayan bir şekilde başladığını belirtti.

Özellikle Ereğli Şeker Fabrikasının alım politikalarının adaletli olmadığını belirtmek isterim. Bu yıl alımlarda fabrikanın uyguladığı politika ile Üreticilerimiz Karaman genelinde pancarlarının günlük 500 tonunu kendi imkanları ile, 1.600 tonunu ise Maus vasıtası ile fabrikaya göndermektedir. Bu adaletli değildir.

Bunun yanı sıra Karapınarda toplam 695.500 ton olan kota miktarına karşın günlük 1.100 ton kendi imkanları ile, 4.600 ton ise Maus ile fabrikaya göndermektedir.

Karamandan bu yıl Burdur ve Balıkesir fabrikalarına 205 bin ton pancar gönderileceğini, gönderilecek olan pancarların Karaman Merkez, Demiryurt ve Kılbasan kantarlarından karşılanacağını, bu uygulamanın adaletli olmadığını, bu pancarın fabrika bünyesinde ekim yapılan bölgeden eşit bir şekilde gönderilmesi gerektiğini belirtti.

Ziraat Odası Meclis Başkanı Mustafa Kansız ise kendisininde Pancar üretimi yaptığı Sudurağı’nda 148.000 ton pancar kotası bulunmakta olduğunu kantarın 20 Ekimde açılacağını belirtirken Sudurağı’ndan toplamda direk fabrikaya günlük sadece 4 kamyon taşıma hakkı verildiğini ve bunun gülünç bir miktar olduğunu,kantarında açılmamasını göz önünde bulundurarak bu adaletsiz uygulamanın son bulması gerektiğini söyledi. Günlük tonajın artırılması ve biran önce Sudurağı ve Kızık kantarlarının açılması ve bu iki kantar çiftçisinin mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini belirtti.