Karaman Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Karaman Ziraat Odası > Haberler > LAVANTA ÜRETİCİLİĞİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLENDİ.

LAVANTA ÜRETİCİLİĞİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLENDİ.

Karaman Ziraat Odası’nda düzenlenen lavanta sunumunda işin uzmanları lavanta üretimi hakkında detaylı bilgiler vererek çiftçilerin sorularını yanıtladılar.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet BAYRAM şu ifadelere yer verdi;

‘’Toplantıdaki amacımız Tıbbi Aromatik Bitki ekilişini arttırarak çiftçilerimize asli veya alternatif geçim kaynakları oluşturmaktır. Özellikle son yıllarda artan girdi maliyetleri nedeniyle alternatif ürün arayışlarımız başlamıştır.

Türkiye de özellikle son yıllarda üretimi artan lavanta kozmetikten temizlik sektörüne kadar geniş bir alanda kullanılmaktadır.

2017 yılında lavanta üretimine başlanmış olup, 2018 yılında 8.700 dekar alanda lavanta üretimi gerçekleştirilirken, 2019 yılında bu alan 10.000 dekarı geçmiştir.

İlimizde yaklaşık olarak 238 bin hektar kıraç arazi bulunmaktadır. Can suyu haricinde su istemeyen lavantadan terk edilmiş tarlalarda, sulama imkânı olmayan ve eğimli arazilerde bile çok iyi verim alınabilmektedir.

Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiren çiftçilere Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından da destek verilmektedir. İyi Tarım uygulamaları kapsamında dekara 50-100 TL. , Tıbbi Aromatik Bitki yetiştiriciliği yapan aile işletmelerine dekara 100 TL., mazot, gübre desteği olarak dekara 15 TL. Destek verilmektedir.

Karaman yağışı az alan ve kurak bir bölgedir. Alternatif ürün arayışımız kıraç arazilerin fazla olmasındandır.

 

Milletvekilimiz Sn. Selman Oğuzhan ESER’e tarımın sorunları konusunda çözüm amaçlı gayret ve çalışmalarından dolayı teşekkür ederim.’’

         Toplantıda Başkan Bayram; başta açıklanmayan 2019 Desteklemeleri, Yüksek elektrik faturaları, Üreticilerin Zirat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi’ne olan borçlarının yapılandırılması konularında milletvekilimize sorunları dile getirdi.

Biz Karaman Ziraat Odası olarak Sahada üretici ziyaretlerimize hız kesmeden devam ediyor, Ekimden hasada kadar üreticilerimizin yanında olmaya çalışıyoruz.

          Toplantıda konuşan Milletvekilimiz Sn. Selman Oğuzhan ESER;  ‘’Elbette sorunları çözmek için varız ama şunu da bilmenizi isterim ki burada konuşulan meseleler sadece Karaman’ın değil Türkiye’nin meselesidir. Bu sorunların tamamını bir anda çözüme kavuşturamayabiliriz fakat bu toplantıların faydası en acil en önemli sorunları tespit etmektir. Başkan sorunları anlattı. Bizi en çok üzen tarım. Eğer çiftçinin sorunlarını çözersek esnafın da sorununu çözmüş oluruz. Başkanımız bizi ne zaman ararsa elimizden geleni ortaya koymaya çalışırız. Fakat bazı şeyler zaman istiyor. Üzerinde çalıştığımız konular var. Ruhsatsız kuyular, enerji maliyetleri, su, sözleşmeli tarım gibi. Çiftçimiz ürünü ekmeden fiyatını bilmeli. Bunlar için uğraşıyoruz. Cumhurbaşkanına kadar iletiyoruz.’’ Dedi.

Toplantıya Lavanta Uzmanı Mehmet Fatih YAVUZ’un lavanta ile ilgili geniş kapsamlı sunumu ile devam edildi. Sunumun ardından soru cevap bölümüne geçilerek çiftçilerimizin soruları cevaplandı.