Karaman Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Karaman Ziraat Odası > Haberler > KÖYLERİMİZE EKİPMAN DESTEĞİMİZ DEVAM EDİYOR..

KÖYLERİMİZE EKİPMAN DESTEĞİMİZ DEVAM EDİYOR..

Karaman Ziraat Odası pekmez yapımını kolaylaştırmak için pekmez üretilen köylere mobil üzüm sıkma makineleri dağıtıyor.

 Sipariş edilen 25 makineden ilki merkeze bağlı Burhan köyünde muhtarlığa teslim edildi.

 Köyde düzenlenen proğramda konuşan Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu üzümün saatlerce çiğnenerek şıra haline getirilmesi işleminin pekmez yapımının en zor aşamalarından biri olduğunu söyledi.

 Bu zorluktan dolayı bir çok üreticinin pekmez yapımından vazgeçtiğini belirten Muğlu, "Üretici üzümünü yaş olarak satmayı tercih etmektedir. Bölgemizde pekmez yapımı alt seviyelere düşmüştür. Yapılan köy ziyaretlerinde üreticiler yoğun şekilde üzüm sıkma makinası talep ediyorlardı." diye konuştu.

 Karaman Ziraat Odası Olarak yaptıkları araştırmada bir firmayla anlaştıklarını ve üreticilerin isteklerini karşılayabilecek üzüm sıkma makineleri yaptırdıklarini ifade eden Muğlu, şunları kaydetti:

 " 25 makina siparişi verdik. İlk etapta 2 tanesini teslim aldık. Bu makineler saatte bir ton üzümün suyunu sıkabiliyor. Bir ton üzüm eski sistemle yaklaşık 10 saatlik bir çalışma sonucu çiğneniyordu. İlk makineyi Burhan köyüne teslim ettik. Makinenin en büyük özelliği üzümün çekirdeğini kırmaması. Kesinlikle çıkan posada şıra kalmıyor. Kademeli olarak tüm pekmez üretimi yapan yaklaşık 22 köyümüze makine desteği sağlamaya devam edeceğiz. Üzüm sıkma makinelerini üreticilerimizin kullanımına sunarak pekmezlerini daha kolay elde etme ve kaliteli üretim imkanına kavuşturmuş olacağız. Üzüm ezmede elde edilen kolaylık nedeni ile çok sayıda üretici üzümlerini pekmez olarak değerlendirme yolunu seçmiş olacaktır."

 Burhan köyü Muhtarı Mustafa Yarlıbucak'ta yetkililere teşekkür ederek, "Üzümün çiğnemesi zor olduğu için üzümlerimizin tamamını pekmez yapmıyorduk. Bu makine işimizi çok kolaylaştıracak. Denedik. Verimli çalışıyor. Posada hiç su kalmıyor. İşimizin kolaylığının yanı sıra, üretimde artacak. Köy olarak ihtiyacı olan üreticimize vereceğiz. Mobil olduğu için istenilen yere taşınabilir. Ben Ziraat Odasına teşekkür ediyorum." diye konuştu.

 Köydeki törene Muğlu'nun yanısıra Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Mehmet Bayram, Karaman İl Genel Meclisi Başkanı Celalettin Güngörer, İl Genel Meclisi üyeleri Adem Kapar ve Ahmet Aydın ile köylüler katıldı.