Hurma Cennet Meyvesi Göksu Havzasının Alternatif Ürünü Oldu
Karaman Merkez Göksu havzasındaki köylerimizde geçtiğimiz 8
yıl önce üretimine başlananan cennet meyvesi ekimi, bir diğer adıyla da
hurmanın hasadına başlandı. Ürünler ise kilosu 1 lira ile 1 lira 50 kuruş
arasında satışa sunuluyor. Cennet meyvesi bu yıl iklimsel şartlardan dolayı
erken olduğunu belirtti.
Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, Bucakkışla,
Narlıdere, Bostanözü, Kalaba, Cerit , Çukur, ve Göksu Havzasında bulunan bir
çok köyde Nar, Zeytin ve İncirden sonra alternatif olarak cennet meyvesi ekimi
yapıldığını söyledi. 'Cennet meyvesi
hasadı başladı. İnsan işgücüyle toplanan ve zedelenebilir yapısıyla zahmetli
bir süreci olan cennet meyvesi hasadında, dallarından toplanan ürünler,
kasalara dizilerek, yurt içi pazarlara gönderiliyor."Vitamin ve özellikle
potasyum bakımından zengin bir meyve. Yapılan araştırmada lifli içeriğinin
olması nedeniyle de sindirim sistemine de yardımcı olduğu için zayıflamada da
önemli yer bulduğu görüşü hakim. Cennet hurması veya cennet meyvesi olarak da
bilinen bu meyve kabızlık, ishal, iştahsızlık, gastrit, bağırsak iltihaplarının
tedavisinde kullanılır. Kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı
olur. Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir. Kansere karşı koruyucu etkisi
vardır. Mideyi hazmettirici özelliği,güçlendirici özelliği mevcuttur.
Kansızlığa iyi gelir. Safra kesesini rahatlatır. Özellikle üşüyenler için,
vücut ısısını dengede tutar.
İlerleyen yıllarda cennet meyvesi ekim alanlarını
genişleyeceğini belirten Muğlu, bu yılki rekoltenin iyi olduğunu,
üreticimiz kendi ürettiğini parça parça kendi
imkanları ile satıyor.Bu konuda sıkıntıyı gidermek için bizim üreticinin daha
fazla kazanmasını sağlamak istediğini
belirtti.
Narlıdere Köyü Muhtarı Şaban Küçük yavuz 8 yıl önce Tarım İl
Müdürlüğü tarafından bedelsiz verilen
fidanlarla cennet meyvesi üretimine başlandığını tüm köylülerin yeni fidanlar dikerek üretimin
hızla çoğaldığını belirtti.