Karaman Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Karaman Ziraat Odası > Haberler > ÇİFTÇİMİZİN ELEKTRİK SORUNU MASAYA YATIRILDI..

ÇİFTÇİMİZİN ELEKTRİK SORUNU MASAYA YATIRILDI..

Karaman Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı. Toplantıya; Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet BAYRAM, Kazımkarabekir Ziraat Odası Başkanı Muammer HARMANDAR, Ayrancı Ziraat Odası Başkanı Mehmet ELVAN ve Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı.

Toplantıda Tarımsal Faaliyetlerde Enerji sorunları hakkında görüşmeler yapıldı.

Toplantıyla ilgili yapılan açıklamada;

Tarımsal sulamadaki elektrik artışları ve faturalardaki kabarıklık çiftçimizin iyice belini bükmüştür. Faturalardaki vergilerin ve diğer gider kalemlerinin yüksekliği üretimi zora sokmuştur.

SORUNLAR VE ÇÖZÜM YOLLARI

Tarımsal üretimin maliyet kalemleri arasında  en önemlilerinden biri kuşkusuz enerjidir.

Son günlerde elektrik faturalarında meydana gelen aşırı artış afaki derecededir. Tarımsal üretimin devamlılığı için enerjinin çiftçilerimiz için hayati öneme sahiptir. Tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerjisi fiyatlarında aşırı bir artış olması çiftçilerimizi zora sokmuştur.Aşırı girdi maliyetlerinin yanında çiftçilerimiz birde elektrik parası için kredi çekmiş, içinden çıkılmaz bir duruma gelmiştir.

Son zamanlarda tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerjisi fiyatlarında ve çiftçimize elektrik enerjisi temin eden kurumlardan dolayı çok ciddi şikâyetler gelmektedir. Elektrik faturalarını incelediğimizde görülen o ki geçen yıl aynı döneme ait faturalar ile bu yıl aynı döneme ait faturalar karşılaştırıldığında yüzde yüze varan artışlar görülmektedir. Böyle bir durumda tarımsal üretimin devamlılığı giderek imkânsız hale gelmektedir.

Elektrik enerji fiyatları bu doğrultuda devam ettiği sürece Karaman ovasında yetiştirilen birçok ürünün üretilmesi ekonomik olarak imkânsız hale gelecektir. Elektrik fiyatlarında aşırı artışlar görülmesine rağmen hiçbir tarımsal ürün fiyatında bu artış olmamıştır. Çiftçimizin ürettiği bütün ürünlerin satış fiyatı serbest piyasada oluşurken enerji fiyatları ise piyasa  rakamları ve maliyetler dikkate alınmadan belirlenmektedir. Bu şartlarda üretim zorlaşmıştır.

Elimizde çiftçilerimizden bize ulaşan geçen yılın ve bu yılın aynı dönemine ait elektrik faturaları bulunmaktadır. Fatura toplam rakamlarına bakıldığı zaman aynı üründe, aynı alanda kullanılan enerji birim maliyetinde iki yıl arasında neredeyse 2 kat fark olduğu gözlenmektedir. Nitekim fon ve vergiler dahil 2018 yılı Temmuz ayında 39,79 kuruş olan birim fiyat 2019 Temmuz ayında yüzde 76,4 artışla 70,17 kuruşa çıkarılmıştır.

Tarımsal enerji fiyatlarının reel piyasa dikkate alınarak belirlenmesi, faturalar üzerindeki bizce angarya olan kesintilerin ve açma kapama gibi bedellerin acil olarak kaldırılması, aylık fatura ödenmesinden vazgeçilmesi, fatura ödemesini kullanılan ürünün hasat zamanına göre yani mısır ve pancar hasadı olarak ayarlanması, Ziraat Odaları olarak talebimizdir. 

1.     Tarımsal elektriklerde yüzde 14'e indirilen kaçak enerji bedelleri, tarımsal sulamadan kaldırılmalıdır. 

 

2.     Katma Değer Vergisi indirilmelidir. Yüzde 5 belediye hissesi, özellikle tarımsal sulama ile alakası olmayan yüzde 2 TRT payı, yüzde 1 fonla beraber anaparanın üstüne yüzde 43'ü bulan ilave yapılmakta olup, bunlar kaldırılmalıdır. 

Tarımsal üretimin devamlılığı için enerji önemli, umuyoruz ki bu sorunlar yakın zamanda Cumhurbaşkanımız tarafından dikkate alınır ve müjdeli haber bir an önce gelir...